fredag 28 maj 2010

Siffersystem

Alla använder vi oss av siffror dagligen, och har så gjort ända sedan vi började prata. Vissa tidigare än andra. Trots detta är det inte många som vet vilket siffersystem vi använder oss av. Är det romerska, grekiska, kinesiska eller europeiska? Nej, faktum är att vi använder oss av det arabiska siffersystemet. Araberna var inte dumma när de uppfann detta. För att lättare lära sig siffrornas betydelse, bestämde araberna sig för att de skulle använda sig av vinklar. Hur många vinklar (spetsiga/räta) ser ni t ex i dessa figurer?






Figur ett har såklart en vinkel, tvåan har tre vinklar och figur tre har åtta vinklar (en fyrkant har ALLTID fyra vinklar). Om vi blandar in ytterligare några figurer, t ex:















Här har ni som synes en vinkel, två vinklar, tre vinklar...osv. Och till sist, hur många vinklar har ALLTID en cirkel? Jo, givetvis inga. Dessa figurer ser ni nu att visar 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0, dvs vårt arabiska siffersystem. Idag lite förändrat av estetiska skäl, men i grunden alltså mycket logiskt. Räkna antalet vinklar, och du har siffrans värde!

1 kommentar:

marica sa...

coolt!