måndag 14 juni 2010

Namnfest

Namnfest är det nya, för oss som inte tror på gud och sånt annat tjafs. Jag var på min första namnfest hos Seppo och Helena i helgen, och eftersom många i Ålands Lås FC börjar komma i tankarna på att bilda familj (ex. Stefan & Marica, Niklas & Vickan, Erik & Emelie, Albin & Loppan), så kommer här en beskrivning från en mycket lyckad tillställning.

Som föräldrar, medföljer självklart uppgiften som festens värd och värdinna. För att lyckas med detta: Klä upp er snyggt, men inte för finfint och sliskigt. Fixa en kör som underhåller med Håkan Hellström låtar. För helvete! Ingen namnfest utan lite sång. Har ni ingen kör med Jakob Eklund a.k.a Johan Falks son i, går det bra med vilken känd skådis eller artist som helst. Hetsa inte upp er över det.



















Ha även en liten frågerunda om ert barn, för att folk ska röra på sig lite, och se hela området. Sen bör värden (alltså mannen, t ex du Niklas) hålla ett tal. Där bör du hälsa alla välkomna, samt berätta historien bakom just ert namnval. I detta fall: Jack (för att det är fint) Bo (morfar) Tonie (farfar) Vilde (pappa läste en bok av Oscar Wilde i Auschwitz) Wiklander (pappas efternamn).

Nu brakar själva festen igång, och ingen fest utan ordentligt med dryck. Illustreras här av Dag a.k.a Daggen (VM, OS, Canada Cup, gladiatorerna, superstars - you name it). Daggen ville t o m påstå att dryck är namnfestens A och O, och tillbringade därför mestadels tiden vid drinkbordet.


















Lämpligt matval är grillad hamburgare, numera en självklarhet på de flesta namnfester. Tips! Börja grilla burgarna själv. Det dröjer nämligen inte många sekunder förrän de personer som får svettningar, illamående och skakningar av allt minglande i trädgården med obekanta ansikten, dyker upp vid din sida (Carlqvist) och erbjuder sig att grilla! Du slipper grilla, men framstår som en karlakarl. Tips till efterrätt: Ananaspaj.



















Umgås, småsnacka och bara njut av mat, dryck och det goda livet. När kvällen smyger sig på, bjud in järngänget (dvs de som fortfarande är kvar) till soffan för lite fotbollstittande. Daggen är självklart en i järngänget, och av en ren tillfällighet råkar han öppna en ny bärs just när bilden tas.

















Hoppas ni fått inspiration och lite tips till er kommande namnfest. För, för helvete! Skippa dopet. Tack till S&H för en härlig dag!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Övriga tips:
Se till att ha en schysst, go och snygg vän som messar (för att inte väcka) tidigt och dyker upp redan vid niohugget för att hjälpa till med förberedelser.
Denna gäst kan gärna ge barnet dess första fotboll i present. Sen kan han glida runt, vara skön och mysa.
Han stannar även till sist och ser till att namngivningsbarnet somnar ordentligt och underhåller sedan mamman så att pappan kan åka på Kiss-konsert med gott samvete.

Tack själv goskit!

Seppo.

Linn sa...

Oj då, kommenterade fel inlägg. Hänvisar till förra inlägget.
PUSS