söndag 4 juli 2010

Säsongen har börjat

Vilken jävla säsong? undrar säkerligen ett fåtal ovetandes. Medlemmarna i Ålands Lås, som under sin idrottsutbildning huvudsakligen lekt, kramats och friluftat i skogen, vet förstås att vi talar om starten på den fantastiska svampsäsongen.

A. Carlqvist levererar nedan en kort 14-stegs-guide för hur man plockar svamp.

Steg 1: Lokalisera en lämplig skog, gärna en gammal sådan och helst inom cykelavstånd. Gå in i den!
Steg 2: Leta efter svamp baserat på kunskap från någon bok eller kunskap förmedlad från någon gammal, gärna skäggig man med gummistövlar.
Steg 3: Ge upp och inse att det är för tidigt och torrt för svamp. Bli arg.
Steg 4: Utveckla din ilska att innefatta omgivningen. Förbanna att någon elak människa har skövlat din klassiska svampskog, genom att fälla alldeles för många träd.
Steg 5: Påbörja ett irrationellt löpande i obestämd riktning, för att fly alla onda flygfän som önskar dig smärta och irritation.
Steg 6: Undvik en hjärtattack mitt ute i skogen: stanna. Förbanna din fetma.
Steg 7: Titta ner i backen.
Steg 8: Plocka den svamp du nu så alldeles förträffligt har lokaliserat.
Steg 9: Upprepa.
Steg 10: Skriv en dikt ute i skogen på äkta GIH-manér med tema hållbar utveckling. Skratta sedan en stund.
Steg 11: Cykla hem.
Steg 12: Motstå frestelsen att stjäla en colaburk från en parkerad cykel på vägen. Ta med dig en egen vattenflaska nästa gång.
Steg 13: Försök glädjas på hemvägen; trots motvind och att bedömt alla getingar, humlor och större flugor saknar förmåga att inte träffa ditt ansikte. Är du ett flygfä och läser denna blogg: flyg vid sidan om människor och notifiera dina vänner om din nyligen förvärvade kunskap.
Steg 14: Tillaga svampen.

En kantarelltoast med hyvlad parmesanost, serverad med en lätt ruccola- och tomatsallad. Ett glas sherry till det och en Wimbledon-final.



2 kommentarer:

Elen sa...

Ingen jättestor svampfångst, men räcker till en underbar macka! Efter Ålandstrippen, är det dags för hjortronsäsongen!

Elvis sa...

Måste man använda sig av en bög-cykel om man ska plocka svamp? Och uteblir succén om säg cykelns märke är av Monark och inte besitter ett så kallat "bock-styre" ?